lauantai 6. helmikuuta 2016

Kerro sinä mitä tapahtui

Junamatkalla pohjoisesta raidetta pitkin etelään , minun edessäni istuu tyttö. Hän näytti keskellä talvea kotinsa menettäneeltä myyrältä. Vasen poski oli turvonnut ja silmä näkyi vain pienenä viiruna. Vaikka toinen puoli kasvoista oli koskematon, oli ilmeistä vaikea saada mitään selkoa. Oli yllättävän vaikeaa kohdistaa katseensa siihen yhteen siniharmaaseen silmään. 
Silmänalunen oli muuttumassa violetiksi sisäreunasta alkaen. Hänen vierellään penkillä oli tismalleen samanvärinen rinkka, sylissä suljettu matematiikan kirja ja takana jo satoja kilometrejä raidetta. Kuka hän on? Jos tämä olisi elokuvaa, minä ostaisin hänelle kahvin ravintolavaunusta, jututtaisin häntä ja meistä tulisi ystävät loppuelämiksemme. 
Minä istun hiljaa, katselen häntä vaivihkaa ja kuvittelen. 
Ilmeisin vastaus olisi, että äkkipikainen poikaystävä löi ja tyttö on matkalla vanhempiensa - ei, ystäviensä luo evakkoon. Hän ei palaisi, sen näki siitä, miten hän katseli ohi viliseviä puita ja kaupunkeja.  
Mitä jos hän onkin nuori seikkailija? Palaamassa pitkältä matkalta. Hän on vaeltanut maailman halki ristiin rastiin ja on nyt loppusuoralla. Isä osti hänelle lipun kotiin, omansa hän sanoi irti. Viimeyönä hän löi päänsä pimeässä pyydystäessään roskiksesta syötävää.  
Ei, hän on sittenkin kuolemantuomion lääkäriltään saanut tapaus. Lääkäri itki, hän käänsi katseensa pois, pakkasi tavaransa ja lähti sairaalasta seuraavana aamuna. Turvonnut kohta on pahanlaatuinen kasvain, joka vie ensin hänen näkönsä, sitten henkensä. Hän opiskelee, vaikka tietää, että tuskin elää kevääseen. Jos antaa pois toivon huomisesta, voi samantien hypätä junasta. 
Liian ilmeistä draamaa, olen katsonut liikaa Greyn anatomiaa.  
Sanottakoon, että hän harrastaa näyttelemistä pikkukaupungin sissiseurueessa. Eilen oli viimeinen näytös ja adrenaliinihöyryissä voi tapahtua kaikenlaista arvaamatonta. Feikiksi tarkoitettu lyöminen tulikin sydämestä. Tanssikohtauksessa heilahti kyynärpää. Joku potkaisi lattialta kengän. 
Tai kuulukoon hän Suomen nuoreen lupaavaan ja nousevaan urheilijakaartiin. Eilen alle 20-vuotiaat naiset taistelivat  nyrkeillään SM-kullasta. Metallilla on hintansa. 
Taidan olla ihan hakoteillä. Kerro sinä mitä tapahtui. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti