Minä olin jo ihan viime viikon vauhdeilla taklaamassa seuraavaa, mutta heräsin eilen kirvelevään kurkkukipuun. Hiljensin vauhtia. Kun tänään aamulla tallustin portaat alas kähisin kämppikselle, ettei tämä ole nyt kuolemansairas, mutta kiire parantua on sen verran suuri, että kahlitsen itseni termospullon, läppärin ja Oneironin kanssa sohvaan - ainakin puoleksi päivää. Helvetti. Tsemppiä kaikille syyssairastelijoille! Lapsena olin tuskin koskaan sairas, itseasiassa joskus toivoin, että olisi ollut vähän kuumetta, niin olisi voinut jäädä arkipäiväksi yksiin kotiin katsomaan piirrettyjä ja syömään jäätelöä - vaikka todellisuudessa, kun joskus oli kipeänä, piti juoda mummonmehua oksetukseen asti, kellon viisarit matelivat, yökkäri haisi taudille ja telkkarista tuli vain ostos-tv.
Vinkkini mukavaan (tai edes vähän mukavampaan) sairasteluun (tai miksei hitaaseen vapaapäivään)
1. Ruoka & Juoma
Sairas ihminen saa syödä mitä vain mieli tekee, toistan: mitä vain, sillä keho käyttää ravinnon parantumiseen ja todennäköisesti sinun tekee mieli juuri sitä, mistä juuri sinulle on hyötyä. On kuitenkin taudinkuvia, jolloin ei tee mieli syödä, eikä esimerkiksi koirani syö ikinä sairaana mitään. Silläkin on funktionsa: kun kehon ei tarvitse sulatella ruokaa, se voi keskittyä taudin häätämiseen. Juoda kuitenkin pitää, oli mikä oli. Tee, kuuma ja haalea vesi, mehut, kaakao, liemet ja keitot, limppari - mitä vain. Muista valkosipuli, inkivääri ja hunaja. Try it all.
2. Leffat
Hankkiuduin minimalismisointiprojektissani eroon lähes kaikista DVD-elokuvistani. Maailmanloppua varten säästin kuitenkin kolme vitaalia: Taru Sormusten Herrasta-boksi (ekstrat!), Ylpeys ja ennakkoluulo, P.S. Rakastan sinua. Minulla ei ole netflixiä (eikä tule, sillä itsehillintäni hyvän sarjan säästelemiseen on onneton), eikä yle areenassakaan ole aina juuri sopivia filmejä, joten nämä kolme tulevat kulkemaan kanssani muutosta toiseen. Mikä on sinun turvaelokuvasi? Disney-animaatiot? Hayao Miyazakin elokuvat?
(Nyt bongasin Areenasta Tulikärkästen haudan.)
3. Kirja
Jos jaksaa pysyä hereillä, kannattaa lukea loppuun kirja, joka on ollut kesken puoli vuotta. Lue se.
Jos jaksaa kävellä kirjastoon tai aulis ystävä voi tehdä sen puolestasi, voisin suositella muun muassa seuraavia:
Fantasiaa (sopii kuin punainen nenä räkäiseen päähän)
J.R.R. Tolkien - Hobitti
J.K. Rowling - Harry Potter
Astrid Lindgren - Ronja Ryövärintytär, Veljeni Leijonamieli
Historiallista fiktiota
Anthony Doerr - Kaikki se valo jota emme näe
Markus Zusak - Kirjavaras
TietokirjallisuuttaTärkeintä on ettei kirja ole liian synkkä tai raskas lukea. Ei kuitenkaan haittaa, jos se sylissään nukahtaa. Katso kohta 6.
Matkakirjoista (joissa on upeat kuvat!) esimerkiksi Kari Poppis Suomelan Pohjois- ja Etelänapa-kirjat sekä Madventuresien hauskat julkaisut. Mikä sen parempaa kuin sängynpohjalta kadota maapallon syrjäisimpiin kolkkiin?
Itse pidän jostain syystä myös inspiroivien keittokirjojen selailusta, varkisnkin jos ruokahalu on ollut taudin takana kadoksissa. Kausiruokaa, Vege!, Sandron keittokirja - näitä plärätessä tulee todennäköisesti nälkä.
4. Sairastamisasema
Sänky tai sohva, jolla retkottaessa kaikki tarvittava on käden ulottuvilla. Simple as that.
5. Happi
Avaa ikkuna hetkeksi, käy tohveleissa pihalla, kävele korttelin ympäri.
6. Nuku. Auttaa varmasti ja aikakin menee mukavammin.
+ Minä jakelen täältä vain sympatiaa; jos olet sairas, mene lääkäriin.
Eiköhän me näillä nyt pärjätä. Ehkäistään, jos pystytään, mutta sairastetaan sitten mukavasti jos niikseen.
Selma