Kävelin kerran kämppäkaverini kanssa kotiin. Mietteliään hiljaisuuden rikkoi hänen kysymyksensä:
Mikä logiikka sulla on tossa, että mitä sä syöt?Sanopa muuta.
Yläasteikäisenä kinastelin vanhempieni kanssa, sillä haluaisn lopettaa punaisen lihan ja lintujen syönnin. Yläastelaisten tyttöjen joukossa eli lihan inhon buumi, mutta minä olin tosissani. Luin kirjastossa Animalian lehteä ja katsoin youtubesta niitä oksettavia videoita. En haluannut olla mukana maailmassa, jossa elävät, kokevat ja tuntevat luontokappaleet ovat osa koneistoa. Toisaalta minua raivostutti suunnattomasti, kun nämä tytöt heittivät koulun eväsleivän välissä olleen kinkun roskiin.
Kertomus tiivistää minun sisäsyntyisen logiikkani, joka on kantanut tähän päivään asti. Vain se, miten milloinkin tulkitsen tätä logiikkaa, on muuttunut.
Olen ollut tyttö, joka ei halunnut laittaa mitään eläinperäistä asiaa elimistöönsä.
Olen ollut tyttö, joka söi melkein mitä vaan, jos se oli menossa roskiin.
Olen ollut tyttö, joka söi isän pyytämää sorsaa ja possun ribsejä hienossa ravintolassa. Eli harvoin.
Olen ollut tyttö, joka ei halunnut syödä vehnää eikä sokeria.
Olen ollut tyttö, joka söi melkein liian terveellisesti
ja se, joka söi iltaisin kaiken, minkä käsiinsä sai.
Kaiken tämän jälkeen olen pistänyt ainakin seuraavat asiat merkille
- Typerät nyrkkisäännöt ovat typeriä (Niin kuin se iän ikuinen olet mitä syöt. Minä ainakin olen lihaa, verta, luuta, rasvakudosta ja 70 prosenttia vettä. Olemassaoloni todistaa ainakin minulle itselleni sen, ettei sieluani mädätä se, mitä panen suuhuni, mutta se, missä kondiksessa sieluni, - tai mikä lie - on, vaikuttaa siihen, mitä syön. Se on kyllä totta, että hyvästä ruoasta tulee parempi mieli. Paino sanalle hyvä.)
- Ekologisuus on kaikin puolin järkevää, mutta minä en ole roskatynnyri.
- Mitä enemmän ruoasta stressaa, sitä enemmän siitä stressaa. Se on vaikea yhtälö.
- Ruokariippuvuus ei ole yhteiskunnallisesti hyväksyttävää, anorektikon "itsehillintää" kadehditaan salaa.
- Tahattoman empiirisen tutkimuksen mukaan ihmiset kehuivat ulkonäköäni enemmän kun olin kapoisempi.
- Ihmiset huolestuvat laihtuvasta ihmisestä, mutta eivät lihoavasta.
- Sokeri ja puhdas venhä tekevät yhtä huonoa kuin väitetään, mutta äidin leipomaa pullaa tämä sääntö ei koske. Äidillä on taikaa käsissään.
- Ei ole mielekästä eikä järkevää kieltää itseltään asioita, varsinkaan suklaata.
- On palkitsevampaa ja pitkällä jänteellä järkevämpää miettiä ja fiilistellä tilannekohtaisesti, haluan uskoa, että opin, milloin kehoni pieni ääni sanoo: hmm, ei kiitos, muru
- Rakastuin juoksemiseen, sittenkin
- Kaikki tämä on tehnyt minusta hyvän kokin, tai ainakin intohimoisen
- On parempi, että mahdollisimman moni innostuu kasvissyönnistä ja vähentää lihankulutustaan, kuin että pieni ja pippurinen ryhmä mutustaa toiselta puolelta maapalloa kuljetettuja valmisteitaan. (Kärjistys. Mainitsen sen, sillä luin lehdestä, että ihmiset eivät tajua sarkasmia netissä.) Kaikille suosittelen Michael Pollanin ja Jonathan Safran Foerin kirjoja luettaviksi (klikkaa kirjailijan nimeä avataksesi linkin), sillä he osaavat pohtia asioita rationaalisesti ja heidän tarjoamansa tiedot ja ajatukset ovat hyviä.
- Hyviäkin nyrkkisääntöjä on. Niin kuin esimerkiksi sellainen, että pidä itsestäsi yhtä hyvää huolta kuin parhaasta ystävästä tai rakastetusta. (Ei niin kuin parhaasta rakastetusta. Haha.)
minä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti