sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

muurahaisia ja karpalosulkaata tukholman lähiössä

"No, don't do that", sanoi ensimmäinen couchsurfing host, kun soitin hänelle ja epäilin menneeni väärään suuntaan. Tyyppi oli aikalailla sellainen, jota nuoren sohvasurffaajatytön kehotetaan välttämään: 55 vuotias mies, joka ei ilmaise itseään kovin täydellisesti englanniksi. Luin kuitenkin huolellisesti referenssit ja about-sivun ja päätin, että tämä herra on ok.
No olihan hän. Lukuunottamatta sitä, että äijä kuorsaa tällä hetkellä niin, että Jeesuskin nousisi kuolleista (meikä pakeni makuupussin, kännyn ja karpalosuklaan kanssa partsille kauniiseen kesäyöhön ja sitten keittiöön, kun muurahaiset yllättivät), on ollut hyvin mukavaa istua aamuisin pöydän ääressä ja hän on ollut kaiken kaikkiaan hyvin mukava. -Ja luottavainen. Uskaltaisin melkein sanoa, että sohvasurffauksessa tärkeintä on ihmisten välinen luottamus. Ei pidä siis olla sinisilmäinen, tai antaa välttämättä sille epämääräiselle ehottelijalle mahkuja, mutta luottamus on sellainen yhteinen painopiste, mistä molemmat on vastuussa, siisti juttu ja mahdollistaa monia muita siistejä juttuja. (Epäilen esimerkiksi, että olisin koko viikon aikana jutustellut ainoastaan kassaneidin kanssa, jos olisin majoittautunut hostelliin).


 Tämä mies paitsi tarjoutui majoittamaan, antoi jopa avaimet asuntoonsa, samantien kun saavuin. Huomio: Minulla ei ollut yhtään referenssejä, eli toisten surffaajien kirjoittamia "suosituksia" - olisin voinut olla vaikka nuorisokriminaali tai viisikymppinen kuubalainen huumediilari, hän ei olisi voinut tietää.


Toinen hostaajani oli ihan mieletön tapaus. Terkut siskoille, mulla on nyt yksi Gotlannissa. Couchsurffaaminen on osin lottoa ja osin nettideittailua, ja koko matkasta voi oikeasti tehdä huipun se, että kohdalle osuu se true match. Siskoni Hanni taitaa tietää tämän parhaiten, hän on sellainen hc-surffaaja ja hänellä on kovasti kovin tärkeitä ihmisiä maapallon eri kolkissa.


Mun matkabudjetti oli muuten 3000 kruunua, eli suunnilleen sen 300 euroa plus 55 euron laivalippu (samalla rahalla meikä menee kaksi kertaa käymään Helsingissä. Heh.) Tadaa ja huomautan, että tämä Svealandia ei ole mikään kaikista halvin maa. Ostin pari mekkoa kirpparilta, ja muuten rahat meni aikalailla liikkumiseen paikasta toiseen ja safkailuun (kävin kerran ravintolassa). Eli: ihmisten sohvilla punkkaaminen tuo paitsi väriä, myös lisää rahaa reissaamiseen, tai mihin säästyneet rahat nyt haluaakaan käyttää.


Lyhyestä virsi kaunis, pitäisi yrittää nukkua, ennen kuin pitää herätä kello viisi:


1. Mene osoitteeseen couchsurfing.com (com? Nyt en ole satavarma, mutta löydätte kyllä.)
2. Luo profiili.
3. Lähdepä matkalle, tai majoita matkalainen.


Selma eller Semla


p.s. Kameran muistikortti on täynnä, joten kuvapläjäystä on kyllä luvassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti